Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Hiszpania to jeden z trzech największych europejskich producentów wina. Chyba najbardziej znana ze wzmocnionych win sherry i malaga. Obecnie jednak bardziej ceni się znakomite wina wytrawne z regionu Rioja, Ribera del Duero, Torro, Nawarry, Rueda , Penedes a ostatnio Priorato i oczywiście znakomite Cava. Jakby jednak nie patrzeć wino z tego kraju na stole jest oznaką wysokiego poziomu i swoistego luksusu, chociaż wiele osób uważa, że są one nieco za ciężkie, podobnie jak hiszpańskie klimaty.
Wina hiszpańskie można kupić w każdym kraju Europy. Pozycja w Europie Przemysł winiarski Hiszpanii jest znany w każdym kraju świata, a wynika to zapewne z największej w Europie produkcji tego trunku, a z drugiej z największych na kontynencie upraw winorośli. Chociaż osoba nieobeznana spytana o pochodzenie wina z pewnością na pierwszym miejscu wymieni Francję, to Hiszpania zdecydowanie ją pod tym względem dystansuje. Wynika to zapewne z różnic w gatunkach pomiędzy lżejszymi winami francuskimi, a bardziej dostojnymi i cięższymi winami hiszpańskimi. Konkurencję stanowią też Włochy, ale te ostatnie raczej w klasie win stołowych a nie takich na bardzo uroczyste okazje. Hiszpania ma ogromną tradycję w uprawie winorośli i produkcji wina, 50% całej produkcji wina w Unii Europejskiej, pochodzi właśnie z Hiszpanii, ponad połowa wszystkich winnic w Europie, leży właśnie w Hiszpanii. Do wyboru są wina czerwone, białe i wina różowe. Regiony Hiszpania posiada ponad 5.500 winnic, rozsianych po wszystkich hiszpańskich regionach, zarówno w północnej Hiszpanii jak i części południowej. Ponad 1,2 mln hektarów ziemi w Hiszpanii, jest przeznaczonych pod uprawę winorośli i produkcję znakomitego wina hiszpańskiego. Rocznie, Hiszpania produkuje 33 mln hektolitrów wina. Jak w każdym kraju zajmującym się produkcją wina tak i w Hiszpanii gatunek zależy od regionu. Jest to warunkowane takimi niuansami, jak klimat, skład gleby, nasłonecznienie czy poziom wilgotności gruntu. Najbardziej chyba znana hiszpańska cherry pochodzi na przykład z Jerez. Bardzo dobre jakościowo wina to regiony Rioja, Navarra, Penedes i Ribera del Duero, skąd pochodzi najdroższe i najbardziej prestiżowe wino hiszpańskie, Vega Sicilia oraz specjalizująca się w musującym winie Cava Katalonia. Szczepy Merlot i Cabernet Sauvignon uprawia się głównie w regionie Navarra, a tańsze wina stołowe w regionach Walencja i Montila. Z kolei Rioja to trzy różne kierunki produkcji: wina wysokoprocentowe z Baja, wina owocowe z Alavesa, oraz eleganckie, ale słabsze trunki z Alta. Oznaczenia na butelkach Kupowanie hiszpańskiego wina wymaga trochę wiedzy i umiejętności. O ile angielskojęzyczne nazwy rozpoznaje większość konsumentów, o tyle hiszpańskie oznaczenia są niejasne. Oczywiście można skorzystać z profesjonalnego sklepu i poprosić o radę sprzedawcę, ale o ileż przyjemniej jest móc samemu zdecydować. Pod kątem wieku wina można wyróżnić wina młode, oznaczane jako „Joven”. Są to z reguły produkty sprzedawane w pierwszym roku po tłoczeniu, lekkie i przeznaczone do szybkiego spożycia. Z kolei „Crianza” to wina dwuletnie, dojrzewające przynajmniej pół roku w beczkach dębowych, a przez kolejnych 18 miesięcy w butelkach. Przynajmniej trzyletnie wina oznacza się jako „Reserva”, a jeszcze starsze oznacza się nalepką „Grand Reserva”. Te ostatnie są produkowane tylko z bardzo dobrych winogron w najlepszych latach i tylko w niektórych regionach.. Hiszpania - miastaHiszpania - co warto wiedzieć
Hiszpańskie wina - dodaj komentarz:
|